Spring naar inhoud

Jujube

25/04/2010

De jujube is de vrucht van twee nauw verwante, zeer sterk op elkaar gelijkende soorten uit de Rhamnaceae, de Indiase jujube (Ziziphus mauritiana) en de Chinese jujube (Zyzyphus jujuba). De jujube is een groenblijvende of in droge perioden bladverliezende, tot 15 meter hoge struik of boom. De hangende takken van de jujube zijn met een donzige beharing bezet en ze groeien zigzaggend tussen de opeenvolgende bladeren. De verspreide, alternerend geplaatste, 4 -5 x 6 – 9 cm grote bladeren zijn rond tot ovaal, gaafrandig of met een lichte zaagrand en van boven donkergroen en glanzend.
De jujube draagt steenvruchten die in vorm en grootte sterk variëren. Ze zijn rond tot peervormig, onrijp groen, volrijp bruin- tot goudgeel of rossig tot bijna zwart, dikwijls met bruine vlekken. Ze worden tot 4 x 6 cm groot, wilde vormen worden echter slechts zo’n 2,5 cm groot. De schil van de jujube is glad of ruw, glanzend, stevig en zo’n 1 mm dik. Het wittige vruchtvlees is matig sappig, in rijpe toestand pappig. Het ruikt fruitig en smaakt zoet naar peren.

Op de jujubebomen leven lak-schildluizen (Coccus lacca) die verzameld worden en waarvan schellak wordt gemaakt.
 
Teelt
Jujube’s bloeien op warme en zonnige plaatsen. Voldoende warmte en zon is van groot belang, de bomen mogen niet in de schaduw worden geplant. De jujube tolereert veel soorten bodems, maar de voorkeur gaat uit naar een zandige, goed gedraineerde bodem. Voortplanting vindt plaats door enten of stekken. Als de vrucht groen geplukt wordt zal deze niet rijpen.
 
Consumptie
Vers geoogste en gedroogde vruchten worden vaak gegeten als snack of in thee. Zwarte jujube’s worden gekookt. In China, Korea en Taiwan is thee met jujube verkrijgbaar in glazen potten. Ook wordt jujube sap en jujube azijn geproduceerd. In China wordt een wijn van jujube’s gemaakt, genaamd hong zao jiu.
 
Bewaren/bewerken
Rijpe vruchten worden ongeveer een week op kamertemperatuur bewaard.
 

Voedingsstoffen
Voedingswaarde jujube per 100 gram:
Energie: 79 kcal, 331 kJ
Koolhydraten: 73.3 g
Vet: 1.7 g
Eiwit: 4 g
Water: 77.9 g
Vitamine C: 69 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 0.9 mg
Vitamine B6: 0.1 mg
Calcium: 21 mg
IJzer: 0.5 mg
Magnesium: 10 mg
Fosfor: 23 mg
Kalium: 250 mg
Natrium: 3 mg
Zink: 0.1 mg
Koper: 0.1 mg
Mangaan: 0.1 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: