Spring naar inhoud

Lychee

23/04/2010

De lychee is de vrucht van een tot 30 meter hoge boom met een dichte, brede kroon.

De lychee is een ronde of ovaalvormige vrucht van 3 tot 5 centimeter doorsnede met een opvallende rode schil. Deze voelt enigszins leerachtig aan en licht gebobbeld. Het vruchtvlees, de zaadmantel is glazig wit, van stevige structuur en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De vrucht is sappig (kruidig)zoet van smaak en is te vergelijken met de muskaatdruif. De lychee ‘kraakt’ enigszins bij het kauwen.

De lychee is verwant aan de ramboetan (minder sappig en zoet, maar wel steviger), de kapoelasan, de korlan, de knippa, de pitomba, longan en de aki. Deze vruchten behoren tot de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De familienaam is te danken aan de alkalische stof saponine, die uit de zaden kan worden gewonnen en tot zeep kan worden verwerkt.
 
Teelt
De lychee vereist een subtropisch of tropisch klimaat, maar ook vorstvrije winters of winters met zeer lichte vorst boven de -4 °C. De meeste kans op groei is op een goed gedraineerde grond met licht zure bodems met organische stoffen. Lycheezaden gaan slechts 4 of 5 dagen mee. De oogst vindt in een periode van 3 tot 4 weken plaats. Er kunnen zo’n 55 vruchten per uur geoogst worden. De lychees worden in China en India verpakt in manden of kisten. De vruchten worden in de zon gedroogd.
 

Consumptie
Lychee heeft een zoete, kruidige smaak. Eet het vruchtvlees vers, eventueel besprenkeld met likeur en serveer het met ijs en slagroom. Verwerk het vruchtvlees in fruitsalades met bijvoorbeeld meloen, mango, frambozen, salades en in sauzen. Het vruchtvlees en het sap past uitstekend bij vis- of vleesgerechten. Het vruchtvlees is ook heerlijk als borrelhapje met een stukje camembert of roquefort en kan worden gebruikt in cocktails, sorbets en bij ijs.
 

Bewaren/bewerken
Lychees kunnen in de koelkast circa 2 weken worden bewaard. Laat voor consumptie de lychee op kamertemperatuur komen. Voor gebruik dient de vrucht gepeld en de pit verwijderd te worden.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Energie: 295 KJ 69 kcal
Eiwit: 0,9 g
IJzer: 0,3 g
Koolhydraten: 16,1 g
Natrium: 2 mg
Calcium: 5 mg
Vet: 0 g
Vezels: 1.0 g
Vitamine C: 23 mg

Recepten
Geflambeerde lychees

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: