Spring naar inhoud

Coronilla

22/04/2010

De coronilla of araçana is een verwant van de bekende guave (Psidium guajava). Het is een groenblijvende tot 12 meer hoge boom met vierkantige takken. De bladeren zijn overstaand, ovaal of breed-lancetvormig, gaafrandig en leerachtig. Ze zijn toegespitst, afgerond aan de basis en tot 14 bij 4 centimeter groot. De bladschijf heeft 8 tot 10 zi9jnerven, waartussen hij iets gewelfd is. De bloemen zijn langgesteeld en staan met één tot drie stuks in de bladoksels. Ze hebben een vier- tot vijflobbige kelk en vijf witte, tot 2 centimeter lange, ovale kroonbladeren. De bloemen hebben tot wel driehonderd meeldraden.

De vruchten zijn afgerond of peervormig en 3 tot 8 centimeter groot. Aan het uiteinde blijven de kelkbladen behouden. De schil is rijp groenig-geel of bleekgeel en vaak zwartgestippeld of gevlekt. Het lichtgele vruchtvlees is zacht, sappig, zuur en aromatisch. De vrucht bevat vele lichtgele, driekantige zaden. De vruchten kunnen met suiker bestrooid als handfruit worden gegeten of tot sap en compote worden verwerkt.
 
Teelt
De bloei vindt plaats in het voorjaar. De planten groeien het beste in een goed gedraineerde, lichte en zanderige bodem op een zonnige locatie. Zij kunnen de hele zomer door bewaterd worden. Dode of zwakke takken worden gesnoeid. In maart en april wordt er in de kas gezaaid. De potten worden gevuld met zandig leem. De zaden ontkiemen binnen 4 tot 6 weken bij 15 °C. De planten zijn na 12 maanden goed geworteld.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: