Spring naar inhoud

Aki

22/04/2010

De aki is de vrucht van een tot 25 meter hoge, groenblijvende boom met een korte stam. De vruchten groeien in grote trossen. De vrucht is een breed-peervormige, tot 13 centimeter lang.

De rijp felrode of gele schil splijt volrijp open. De vrucht heeft drie kamers met drie glanzende, zwarte zaden en drie vlezige, bleekgele zaadmantels die tevoorschijn komen als de vrucht zich opent. De zaden en onrijpe zaadmantels zijn giftig (hypoglycine) en kunnen dodelijk zijn.

De aki is verwant aan de lychee.

Consumptie
Alleen volrijpe, van schil en zaad ontdane zaadmantels zijn eetbaar en pas nadat de vrucht vanzelf is opengespleten. Ze hebben een nootachtige smaak. De zaadmantels zijn rauw eetbaar, maar ze worden meestal kort in melk of water gekookt om ze daarna in boter of olie te bakken en ze als kruidig ingrediënt in vis- en vleesgerechten, soepen en sauzen te gebruiken.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: