Spring naar inhoud

Topinamboer

19/04/2010

Topinamboer, aardpeer of Jeruzalemse artisjok is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. De aroma heeft overeenkomsten met de artisjok, wat een van de namen al deed vermoeden. Topinamboer is bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking.

Teelt
Plant de knollen ongeveer 5 cm in de tuingrond, op een plek waar ze uit mogen dijen. De oogst vindt vanaf september. De topinamboer is een sterke groente, dus zet de knollen aan de rand van de tuin. De plant kan twee meter hoog worden.

Consumptie
De kooktijd is 5 tot 10 minuten, niet langers anders worden de aardperen slap. Ze is geschikt voor puree of gefrituurde schijfjes. In de soep of geraspt bij de salade is ook prima te doen. Oudere knollen moeten geschild of na het koken gepeld worden. Jongere knollen kunnen met schil worden gegeten.

Bewaren/bewerken
De topinamboer wordt in de groentelade van de koelkast bewaard. Op deze manier zijn ze maximaal één week goed.

Voedingsstoffen
Energie: 318 kJ 76 kcal
Vezels: 1.6 g
Koolhydraten: 17.44 g
Vet: 0.01 g
Eiwit: 2 g
Water: 78.01 g
Calcium: 14 mg
IJzer: 3.40 mg
Magnesium: 17 mg
Vitamine C: 4.0 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: