Spring naar inhoud

Okra

19/04/2010

Okra wordt gebruikt als groente, maar is de onrijpe vrucht van Abelmoschus esculentus, een overblijvende plant. De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische “abu-l-mosk” (wat ‘vader van muskus’ betekent), vanwege de naar muskus ruikende zaden.

De okra’s zijn de onrijpe vruchten. Ze zien er peulachtig uit, hebben een lengte van 5 tot 15 centimeter, met diepe groeven. De smaak lijkt wat op die van sperziebonen. Sommigen zeggen dat het ook wel lijkt op een kruising tussen asperge en aubergine. Van deze groente bestaat een rode en een groene variant. De rode zal tijdens het koken ook groen worden. De vrucht bevat eetbare, platte zaden.

Teelt
De okra geeft de voorkeur aan een vruchtbare, goed gedraineerde bodem in de volle zon. De plant moet beschut zijn tegen de wind. Als de planten in kassen worden geteeld verbetert de bevruchting. Zaaien gebeurt in het vroege voorjaar.
 
Consumptie
Okra’s zijn lekker in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat. In couscousgerechten, in stoofpotten (Gumbo) of soepen met zoutvlees of gedroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades doen plakjes okra het goed. Bij verhitting zorgt de vrijkomende vloeistof voor een bindend effect.

Op de Nederlandse Antillen wordt er soep van de okra gemaakt, jambo genaamd. Dit is een slijmerige soep die vaak is gevuld met vis en allerlei groentes. De Surinaamse variant op deze soep is bijna niet slijmerig.

Volwassen okraplanten worden gebruikt om touw en papier van te maken.

Bewaren/bewerken
Verse okra’s worden bewaard in papier op de warmste plek van de koelkast. Ze zijn 3 tot 4 dagen houdbaar bij een temperatuur van 7-10 °C.

Voedingsstoffen
Op de Nederlandse Okra is een goede bron van vitamine A, B complex, C en E, ijzer en kalk. Het is vezelrijk, joule-arm en vet-vrij. Voedingswaarde per 100 gram:

Okra, rauw
Energie: 138 kJ, 33 kcal
Eiwit: 2 g
Vet: 0.1 g
Koolhydraten: 7.6 g
Water: 89.6 g

Okra, gekookt, zonder zout
Energie: 134 kJ, 32 kcal
Eiwit: 1.9 g
Vet: 0.2 g
Koolhydraten: 7.2 g
Water: 89.9 g

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: