Spring naar inhoud

Melindjoe

19/04/2010

De melindjoe is een groenblijvende tot 10 meter hoge boom. Uit de vezelige schors van de boom kunnen hoogwaardige, zeewaterbestendige touwen, netten en vissnoeren worden gemaakt. De bladeren en vruchten van de melindjoe worden gebruikt in Indonesische gerechten. Bijvoorbeeld in sayur lodeh. Van de zaden wordt ook emping gemaakt, een soort kroepoek. De Indonesische naam is melinjo.

Teelt
De boom van de melindjoe wordt over het algemeen gevonden langs rivieren en beekjes. In Indonesië wordt deze vrucht drie keer per jaar geteeld in maart-april, juni-juli en september-oktober. De zaden zijn groot en eivormig. De bomen zijn diep geworteld met sterke wortels. Een tropisch klimaat is het meest geschikt. De boom kan enkele maanden van droogte verdragen.
 

Consumptie
Van de boomschors worden hoogwaardige, zeewaterbestendige touwen, netten en vissnoeren gemaakt. Van de zaden wordt een soort kroepoek gemaakt.
 
Voedingsstoffen
De zaden van de melindjoe bestaan uit zetmeel, mineralen, caroteen en vitamine C.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: