Spring naar inhoud

Lotuswortel

19/04/2010

De Lotusplant is een plant die in de oosterse geneeskunde al duizenden jaren voor zijn heilzame werking wordt gebruikt en welke door hen als heilig wordt beschouwd. Daarom wordt de lotusbloem ook wel de heilige lotus genoemd. De lotuswortel is een bijzondere vorm met negen gaten die ook wel de negen poorten naar de hemel worden genoemd.

Teelt
De lotuswortel bloeit van juli tot augustus. De plant geeft de voorkeur aan een zandige bodem met leem en klei. Het kan niet groeien in de schaduw, wel in water. De zaden ontkiemen binnen 3 of 4 weken bij een temperatuur van 25 °C. De lotus vereist veel ruimte en de volle zon.
 
Consumptie
De bloemen, zaden, jonge bladeren en wortelstokken zijn eetbaar. In Azië worden de bloemblaadjes gebruikt voor garnituur. In sommige delen van India en Pakistan wordt de lotus gebruikt als groente in soepen. Eerst de lotus koken is aanbevolen, rauw eten kan risico’s met zich meebrengen. Chinezen beschouwen het al eeuwen als gezond voedsel. De lotus wordt ook verwerkt tot een geurige kruidenthee. Delen van de ‘heilige lotus’ worden ook gebruikt in Aziatische fysiotherapie.
 
Bewaren/bewerken
Als u de Lotuswortel wilt gebruiken moet u de gedroogde wortel vermalen en hierop kokend water uitgieten. Laat dit zes minuten intrekken, waardoor er lotuswortelthee ontstaat.
 

Voedingsstoffen
Energie: 20 kcal
Eiwit: 1.9 g
Koolhydraten: 15.5 g
Vet: 0.1 mg
Vezels: 2.0 mg
Vitamine A: 3 mcg
Vitamine B1: 0.10 mg
Vitamine B2: 0.01 mg
Vitamine C: 48 mg
Vitamine E: 0.6 mg
Kalium: 440 mg
Calcium: 20 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: