Spring naar inhoud

Dok kae

19/04/2010

Dok kae is de vrucht van sesbania grandiflora een eenhuizige boom met een 25 tot 30 centimeter dikke stam. De bladeren, peulvruchten, zaden en bloemen zijn eetbaar. Vooral de ongeopende bloemen worden veel gegeten. Ze staan in Thailand bekend als dok kae. In Nederland wordt dok kae verkocht in Chinese supermarkten.

Teelt
De dok kae is goed aangepast aan een warme, vochtige omgeving. De plant kan lagere temperaturen dan 10 ºC niet aan. De dok kae is actief op een hooge tot 1.000 meter Met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur tussen 22 en 30 ºC. peulvruchten bevatten 15 tot 40 boonachtige zaden. De plant weerstaat onder andere overstromingen en droge periodes tot negen maanden.

Consumptie
Dok kae wordt gekookt of gestoomd verwerkt in stoofpotten en soepen. Ook kunnen ze rauw worden verwerkt in salades. De jonge bladeren kunnen gekookt, gestoomd of gefrituurd worden gegeten. De bladeren en de peulvruchten kunnen ook dienen als veevoer.
 
Bewaren/bewerken
Na de oogst moet de dok kae worden opgeslagen in containers met een temperatuur van 4 ºC. Bij kamertemperatuur bedraagt de levensvatbaarheid 2 jaar.

Voedingsstoffen
Voedingswaarde dok kae per 100 gram:
Eiwit: 8.4 g
Vet: 1.4 g

Vezels: 2.2 g
Natrium: 3.1 g
Thiamine (vitamine B1): 0.21 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.09 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 1.2 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 169 mg
Calcium: 1130 mg
IJzer: 3.9 mg
Fosfor: 80 mg

Voedingswaarde bloemen dok kae per 100 gram:
Energie: 345 kcal
Eiwit: 14.5 g
Vet: 3.6 g
Koolhydraten: 77.3 g
Vezels: 10.9 g
Natrium: 4.5 g
Thiamine (vitamine B1): 0.91 mg
Riboflavine (vitamine B2): 0.72 mg
Nicotinezuur (vitamine B3): 14.54 mg
Ascorbinezuur (vitamine C): 473 mg
Calcium: 145 mg
IJzer: 5.4 mg
Fosfor: 290 mg
Natrium: 291 mg
Kalium: 1400 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: