Spring naar inhoud

Avocado

19/04/2010

De avocado, ook wel advocaatpeer of foutief advocaat genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom (Persea americana). Rijp is een avocado zacht als boter. Het vruchtvlees is zeer vet. De schil is relatief hard, donkergroen en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. De grote pit wordt voor consumptie verwijderd. De vrucht kan ongeveer een vuist groot zijn. De naam avocado komt van het nahuatl woord ahuacat, dat overigens ook “teelbal” betekent.

Het vruchtvlees kan worden fijngemaakt en dient dan als basis voor guacamole. Deze avocadomoes werd op de Antillen gemengd met alcohol tot een lekker geel drankje. Door zeevaarders werd dit meegebracht naar Nederland maar hier ging men het door gebrek aan avocado’s maken met eieren omdat die dezelfde kleur hadden. Zo is bij ons de likeur met de naam advocaat ontstaan.

De avocado bevat een grote hoeveelheid essentiële vetzuren.

Teelt
De avocado wordt vermeerderd door stekken of enten. Het is verstandig om bij gematigde temperaturen in het najaar en de winter de plant binnen te houden. De grond moet permanent vochtig zijn. In de zomer kan een avocado buiten worden gehouden.

Consumptie
Avocado wordt vanwege het hoge vetgehalte gebruikt in sandwiches en salades. Ook is avocado erg populair in kipgerechten en op toast met zout en peper. In Brazilië en Vietnam wordt de zoete vrucht veelvuldig gebruikt in milkshakes en soms toegevoegd aan ijs of andere desserts. In Mexico en Centraal-Amerika worden avocado’s gemengd met witte rijst, in soepen, salades, kip en vlees. In Chili worden ze ook gebruikt in hamburgers, hotdogs en selderij.
 
Bewaren/bewerken
Meestal worden avocado’s onrijp aangeboden dus het beste is om de vruchten thuis te laten narijpen, bij voorkeur in papier. Als u ze bij appels of bananen legt rijpen ze sneller. Zodra vruchten zacht aanvoelen is het tijd om ze te eten. Rijpe vruchten kunnen een tijdje in de koelkast worden bewaard maar niet onder 6ºC.

Het vruchtvlees van de avocado verkleurt erg snel. Om dit te voorkomen kunt u er een beetje citroen- of limoensap oversprenkelen. Een avocado kan niet warm verwerkt worden, omdat de smaak van het vruchtvlees dan erg bitter wordt.
 

Voedingsstoffen
Een avocado bevat in verhouding tot andere vruchten weinig water en veel meer vet. Dit vet bestaat echter voor het grootste gedeelte uit onverzadigde vetzuren.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden per 100 gram:
Calorieën: 126 calorieën
Vitamine B1: 0.06 mg
Vitamine B2: 0.12 mg
Vitamine C: 17 mg
B-caroteen: 0.02 mg
Calcium: 14 mg
Koolhydraten: 7 g
IJzer: 0,7 mg
Vet: 8 g
Vezels: 3 g

Recepten
Gegrilde sliptong met avocado-citroencreme

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: