Spring naar inhoud

Antroewa

19/04/2010

De antroewa is een plant uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en nauw verwant aan de aubergine. De glanzende besvrucht ter grootte van een gemiddelde tomaat is rond en onrijp groenachtig wit. Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten. Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast. De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern. Opengesneden antroewa’s worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten dus snel worden geconsumeerd. De vrucht heeft een bittere smaak.

Consumptie
Het is een bittere groente, die wordt gebruikt in de Surinaamse en Afrikaanse keuken. Antroewa’s worden meestal niet als hoofdgroente gegeten, maar als bijgerecht of worden in soep verwerkt.
 

Bewaren/bewerken
Antroewa’s worden meestal in de schil bereid. Bruine ‘pitten’ in de schil moeten worden verwijderd en de vruchten worden meestal in kwarten of achten gesneden. Opengesneden antroewa wordt snel bruin, ze moeten daarom direct worden gebruikt of in water met een scheutje melk worden gelegd. In de koelkast kunnen ze ongeveer een week worden bewaard.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde antroewa per 100 gram:
Energie: 28 kcal, 119 kJ
Eiwit: 1 g
IJzer: 0.8 g
Koolhydraten: 6 g
Vezels: 1.2 g
Natrium: 3 mg
Calcium: 25 mg
Vitamine C: 3 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: