Spring naar inhoud

Yam

18/04/2010

De yam is een benaming voor een eetbare wortelknol. Welke eetbare wortelknol precies bedoeld wordt hangt af van de context. Veelal zal het een lid van het geslacht Dioscorea gaan. De knollen zijn in vorm zeer variabel. Ze kunnen rond, langwerpig of vertakt zijn. Het gewicht van een uitgegroeide knol kan 1 kilo tot meer dan 50 kilo zijn. De binnenkant kan wit, geel of roze gekleurd zijn.

De yam is in de tropen als stapelvoedsel net zo belangrijk als de aardappel in de gematigde streken.
 

Consumptie
Ze kunnen worden gekookt, gebakken of gefrituurd. Verder kunnen de knollen tot meel, chips en deeg worden verwerkt. In Afrika wordt uit het meel met water een brijige massa (“fufu”) gemaakt.
 
Voedingsstoffen
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie: 422 kJ 101 kcal
Water: 70.1 g
Eiwit: 2.0 g
Koolhydraten: 22.5 g
Vet: 0.2 g
Vezels: 3.3 g
Vitamine B1: 0.09 mg
Vitamine B2: 0.03 mg
Vitamine B6: 0.18 mg
Vitamine C: 9 mg
Natrium: 10 mg
Kalium: 400 mg
Calcium: 25 mg
Fosfor: 45 mg
IJzer: 0.90 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: