Spring naar inhoud

Haverwortel

18/04/2010

De haverwortel wordt ook wel armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard of keukenmeidenverdriet genoemd. De haverwortel behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae). De gebruikelijke Nederlandse naam voor de soort (Heukels’ Flora van Nederland) is Paarse morgenster.

Teelt
De plant kan worden gezaaid in maart tot mei, waarna er in oktober tot februari geoogst kan worden. De tot 30 centimeter lange, harige penwortel kan alleen in het eerste jaar geoogst worden, omdat hij in het tweede jaar te houtig wordt als ook de bloeiwijzen zich ontwikkelen.

Teeltschema
Zaaien in maart/april, oogsten in oktober t/m begin december

Consumptie
De haverwortel wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gebruikt, maar ook de bladeren kunnen in salades worden verwerkt of op dezelfde manier als spinazie worden bereid. De zoet smakende, melksap bevattende wortel, waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De wortels moeten onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap.

Bewaren/bewerken
Wortels kunnen het beste op een koele droge plaats bewaard worden. Zie verder ‘bewaren/bewerken’ van de wortel.

Voedingsstoffen
Voedingswaarden van 100 gram verse haverwortel:
Energetische waarde: 82 kcal / 345 kJ
Koolhydraten: 16 gram
Eiwit: 1,4 gram
Vet: 0,2 gram
Vitamine C: 10 mg
Vitamine B1: 0,04 mg
Vitamine B2: 0,04 mg
Nicotinezuur: 0,3 mg
Calcium: 48 mg
IJzer: 1,4 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: