Spring naar inhoud

Raapstelen

16/04/2010

Raapstelen, in de volksmond ook wel ‘kelen’ genoemd, is het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Raapstelen worden, afhankelijk van het type, met worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden. De licht groene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden. De groente heeft over het algemeen een pittige smaak, maar de pittigheid verschilt per ras. De groente is rijk aan mineralen en vitamines en bevat veel ijzer en vitamine C.

Teelt
Raapstelen worden hoofdzakelijk in de glastuinbouw gezaaid en vroeger ook onder platglas. Er kan vanaf eind oktober gezaaid worden en begin februari geoogst als het gewas 10 tot 25 cm lang is. Afhankelijk van het zaaitijdstip kan er tot in mei geoogst worden. Voor de liefhebber kan ook in de vollegrond gezaaid worden en geoogst tot september.

Teeltschema
Voorjaar: zaaien in maart/begin april, oogsten in april/mei. Herfst: zaaien in juli/augustus, oogsten in eind augustus t/m oktober

Consumptie
Raapstelen smaken rauw of gekookt heerlijk. Raapstelen als echte voorjaarsoep, als stamppot en in pastagerechten. Kook 1,5 tot 2 kg schoongemaakte (grof gesneden) raapsteeltjes met aanhangend water gaar in 10 tot 15 minuten. Verse gekookte raapsteeltjes kunnen gebonden worden met maïzena, enig nootmuskaat zal de smaak zeker verbeteren. Verse raapsteeltjes kunnen ook geserveerd worden met een Bechamelsaus of een roomsaus met een vleugje knoflook.
 
Bewaren/bewerken
Eet raapsteeltjes liefst zo vers mogelijk. Niet langer dan twee dagen bewaren in de koelkast, of gewikkeld in een vochtige doek. Raapsteeltjes worden meestal per bos verkocht. Snijd eerst de wortels af en verwijder dan het touw of elastiek. Voor de bereiding verse raapsteeltjes altijd heel goed wassen en uit laten lekken. Raapstelen kunt u het beste invriezen in de maanden april en mei. De blancheertijd is 1,5 minuut.
 
Voedingsstoffen
Voedingwaarden per 100 gram gekookte raapstelen zonder zout:
Energie: 85 KJ/ 20 kcal
Eiwit: 3.0 g
IJzer 3.0 mg
Koolhydraten: 2.0 g
Natrium: 100 mg
Calcium: 100mg
Vet: –
Vezels: 2.3 g
Vitamine C: 15 mg

Voedingswaarden per 100 gram rauwe raapstelen:
Energie: 51 KJ/ 12 kcal
Eiwit: 2.0 g
IJzer 3.0 mg
Koolhydraten: 1.0 g
Natrium: 100 mg
Calcium: 100mg
Vet: –
Vezels: 2.3 g
Vitamine C: 35 mg

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: