Spring naar inhoud

Sjalot

13/04/2010

Sjalotten zijn een kleine uisoort. Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (rond of langwerpig) en kleuren (van bruin tot grijs).

De naam van de sjalot komt van de stad Ashkelon (Latijn ‘Ascalon’) in oud Kana. In tegenstelling tot uien waar elke plant normaal een enkele bol vormt, vormen sjalotten groepen scheuten, zoals ook bij look. Ze planten zich ook via scheuten voort. In het Noordelijk halfrond worden de scheuten meestal geplant in september of oktober, maar de hoofdplant mag pas vanaf februari of maart geplant worden.

Sjalotjes hebben een iets verfijndere smaak dan normale uien en zijn tevens beter verteerbaar. Net als uien kunnen ze de ogen irriteren.

Waarom is de sjalot zo lekker?
Door een hoger gehalte aan scherptestoffen (o.a. flavonoïden) is een sjalot rauw scherper dan een ui. Op het moment dat u een sjalot fruit, karameliseren de suikers. Hierdoor is een sjalot zoeter dan een ui.

De voordelen van het eten van sjalotten
De sjalot is rijk aan vitamine A, B, C en E. De sjalot bevat weinig calorieën: 50-60 calorieën per 100 g. Bij regelmatig gebruik van sjalotten wordt het cholesterolgehalte verlaagd en de bloedcirculatie verbeterd. Door de zeer hoge concentratie flavonoïden wordt de kans op hart- en vaatziektes verkleind.

Teelt/Teeltschema
Gele teelt: zaaien in april, oogsten in juli/augustus
Bruine teelt: zaaien in februari/maart, oogsten in juni t/m augustus

Bewaren
Over het algemeen zijn sjalotten bijzonder goed en gemakkelijk te bewaren. Sjalotten houden van een droge en koele plek zoals de groentelade van de koelkast, de kelder, de schuur of de bijkeuken. U kunt sjalotten niet in een plastic zak bewaren, luchtcirculatie is heel belangrijk. Als u sjalotten droog en donker bewaart, blijven ze wekenlang goed. Gepelde, niet gesneden sjalotten kunt u in een afgesloten bakje in de koelkast één week bewaren.

Voedingswaarde
Voedingswaarde per 100 gram
Eiwit 2,1 g
Vet 0,2 g
Koolhydraten 11,0 g
Vitamine C 10,0 mg (vers)
Vitamine C 5,0 mg (bereid)
Etherische oliën 0,025%
Suikers 10,6%

Recepten
Biefstuk en sjalot op Oosterse wijze, piccata van kalfsoester en sjalot

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: