Spring naar inhoud

Banaan

13/04/2010

Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant. In Suriname spreekt men van bacove als het om de vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van banaan als het om groene bakbananen gaat. 

Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ’s werelds grootste kruid. Een banaan is biologisch gezien dan ook een kruid. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel los van een maaltijd wordt gegeten.

Bananenplanten worden gestekt. De jonge scheuten worden aan de voet van de moederplant geplant. De planten gedijen het beste bij 27 °C op een goed gedraineerde grond. Een goede irrigatie is onmisbaar en na ongeveer een jaar heeft de plant zijn volle hoogte bereikt. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en weer drie maanden later is de vrucht rijp. Na 8-10 maanden zijn de vruchten volgroeid en wordt er geoogst. De moederplant wordt na de oogst gekapt. De banaanplant is één van de meest productieve gewassen ter wereld.

Consumptie
Een banaan dient gepeld gegeten te worden. De banaan is populair als een tussendoortje en als onderdeel van een desert.
 
Bewaren
Onrijpe bananen met een groen-gele kleur kunnen perfect narijpen op kamertemperatuur. Rijpe bananen zijn nog enkele dagen te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Bananen zijn overrijp wanneer de schil bruin-zwarte vlekken vertoont.

Bereiding
Als u banaan gebruikt ter versiering van gerechten, kan u verkleuring voorkomen door wat citroensap op de banaan te sprenkelen. Bakbananen zijn groter dan gewone bananen en het vruchtvlees blijft stevig tijdens het bakken. Bananen kan u gebruiken bij de bereiding van fruitsalades, yoghurts, ijsroomcoupes, met ham, gebakken of gestoofd.

Voedingsstoffen
Bananen bevatten veel suiker en zetmeel. Bananen die goed rijp zijn, bevatten meer voedingsstoffen. Bovendien bevatten bananen veel koolhydraten en zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, ijzer en fosfor en vitamine A, B6 en C. Een gemiddelde banaan weegt ongeveer 150 gram. 100 gram verse banaan bevat 88 tot 116 kilocalorieën en ongeveer
20 – 25 g koolhydraten
1,2 g eiwit
0,2 g vet (waarvan de helft onverzadigd)
0,4 g vezel
Bananen bevatten diverse vitaminen en mineralen. Zo zit er in 100 gram verse banaan ongeveer 88 mg kalium, 0.78 mg vitamine C, magnesium en selenium.

Recepten
Appel – banaan yoghurtcocktail, gebakken banaan
Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: